keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Tietoisia valintoja

Elämässä on hetkiä, kun jokainen meistä kokee tarvitsevansa työkaluja elämänsä ohjaamiseen. Oman elämän suunnittelu ja työstäminen on jatkuva prosessi, joka tulee aika ajoin tietoisemmaksi. Usein valinnat tehdään tiedostamatta.

Koulullamme olleessa vanhempainillassa psykologi Tiina Röning vertasi ihmistä laivaan. Kuvitellaan, että ihminen on laiva, joka seilaa ulapalla. Laivaan voidaan vaikuttaa pitämällä siitä huolta ja ohjaamalla sitä haluttuun suuntaan. Laivan kapteenin ohjaamisen tieto-taito on erittäin arvokasta. Laivan ulkopuolella säätila vaikuttaa oleellisesti siihen, onko laivaa vaikea hallita vai helpompi ohjata myötätuulessa. Säätilaa ei voi kuitenkaan itse valita. Siitä pitää selvitä, kaikesta huolimatta pitää laiva pystyssä ja matkassa. Joskus on pakko ankkuroitua paikalleen ja katsottava, mikä sitä laivaa heiluttaa. Pohtia, voisiko jotain lastista jättää pois ja katsoa heiluuko laiva vielä niin paljon. Tämä vaatii tietoisten päätösten tekemistä, joskus yksin, joskus jonkun muun ihmisen avustuksella.

Jos sinusta tuntuu, että tarvitset positiivisempaa asennoitumista eri asioihin tai olet esimerkiksi supertehokkuuden kierteessä, inföähkyssä tai vapaa-ajan puutteessa, näistä voisi sinulle olla apua joissain tilanteissa. Kokeile ainakin!

Hyvän mielen malli. Hyvä mieli rakentuu muutamista asioista: 1)lepo ja rentoutuminen 2) ravinto ja ruokailurytmi 3) liikunta 4) ihmissuhteet 5) itsensätoteuttaminen, luovuus, harrastukset, työ. Näiden osa-alueiden ollessa olemassa ja jonkinlaisessa tasapainossa keskenään, on hyvän mielen rakentuminen mahdollista. Ehdoton edellytys kohtien 4 ja 5 toteutumiselle on kohtien 1,2 ja 3 tasapainoinen toteutuminen. Yhteiskunnassa eletään jatkuvassa univajeessa, joka johtaa keskittymättömyyteen ja haittaa näin ollen esim. itsensätoteuttamista työssä ja harrastuksissa. Liian vähäinen ravinto ja liikunta laskevat ihmisen energiatasoa ja johtaa mahdolliseen väsymiseen ennen aikojaan. Lisäksi ihmissuhteet kärsivät monien tekijöiden summana. Esimerkiksi 2 väsynyttä ihmistä joutuvat herkemmin törmäyskurssille kuin 2 hyvin levännyttä ihmistä. Eli rakenna elämäsi niin, että huolehdit laivasi tankkauksesta riittävän unen, ravinnon ja liikunnan kokonaisuudella. Tarkista onko ihmissuhteissa laivaasi heiluttavia tekijöitä. Arvioi miten ko. ihmissuhteet vaikuttavat elämääsi ja pohdi, onko niille jotakin tehtävissä. Arvioi myös harrastusten/itselle mieleisten asioiden sekä työn kokonaisuutta. Sinusta tehokasta ei tee se, että teet töitä 24/7. Miten voisit rajata paremmin työaikaasi ja vapaa-aikaasi? Vai onko kaikki tasapainossa?!

"Every problem is a frustrated dream." Jokainen ongelma on turhautunut unelma. Voiko sen paremmin sanoa? Tämä ajatus auttaa silloin, kun ongelmapuhe yllättää. Silloin kun itse kerrot ongelmatarinaasi tai toinen ihminen lataa ongelmiaan riviin. Auttaisiko siinä kohtaa pohtia, mikä unelma on turhautunut tai mennyt sirpaleiksi, kun ongelma on olemassa? Millä tavoin voisit sanoittaa megatiivisen ongelman positiiviseksi unelmaksi? Onko unelma realistinen? Unelmista kannattaa pitää kiinni, mutta myös olla avoin uusille unelmille, jotka tulevat mukaan matkan varrella. Pohdi, mitä vahvuuksia voit käyttää matkalla unelmaan tai miten voisit tukea toista ihmistä matkalla hänen unelmaansa. Tärkeää tässä on hahmottaa tuo "turhautunut unelma" ja koittaa selvittää vaikkapa ihme-tarinaa käyttämällä unelmaan vaikuttaneita tekijöitä.

Valituspuhe on muutoksen tarvetta. Meille kaikille tuttua on kuunnella jonkun ihmisen valittavaa puhetta esimerkiksi töissä tai kotona. Jokainen meistä pitää valituspuheita. Usein näihin puheisiin suhtaudutaan huokaillen ja todeten ehkäpä jotain seuraavaa: "Tarviiko aina olla niin negatiivinen" tai "onks pakko valittaa". Ensi kerralla kohdatessasi valittavan ihmisen, pysähdy kuuntelemaan. Millaisesta muutoksen tarpeesta valituspuhe kertoo? Entäpä mikä unelma valituspuheen taustalla on se "turhautunut unelma"? Mitä näille voi tehdä? Voitko itse tehdä asialle jotakin? Voiko valituspuheenpitäjä vaikuttaa tilanteeseen? Entäpä mitä muuta asialle voisi tai pitäisi tehdä?

Unelmasta tavoitteeksi. Unelmia kohti ei kannata syöksyä. Unelmasta kannattaa tehdä tavoitteitta ja niille pikkutavoitteita, joiden kautta onnistumisia matkalla unelmaan tulee huomattavasti enemmän kuin ilman näitä välionnistumisia. Omaan mieleeni on ollut erityisesti Muumi-kirjoissa esiintyvä lettukesti -filosofia. Jokaista onnistumista juhlitaan lettukestein. Jokainen onnistuminen tehdään näin näkyväksi. Teetkö itse onnistumisesi itsellesi näkyväksi? Juhlitko onnistumista kannustajiesi kanssa? Kannattais juhlia. :) Tavoitteita asettaessa tai suunnitellessa kannattaa pohtia miten takapakkeihin suhtaudutaan. Takapakkeja tulee aina. Se on fakta. Mutta se miten niihin suhtautuu ja ennalta valmistautuu, on oma valinta. Mikäli takapakkien mahdollisuutta ei olla pohdittu, voi pudotus sellaisessa tilanteessa olla unelman kannalta hyvin haasteellinen. Siinä tilanteessa, että takapakit on jollain lailla pohdittu etukäteen, on niitä helpompi käsitellä ja jatkaa taas eteenpäin.

Nopea päätöksenteko. Tutkitusti ihmiset, jotka tekevät päätöksiä, ovat onnellisempia kuin ihmiset, jotka jahkailevat päättämättöminä asioiden välillä. Päätöksiä tehdessäsi, pohdi mitä kyllä tarkoittaa. Mille asioille sanot ei sanoessasi kyllä yhdelle? Onko se sen arvoista vai todellakin sen arvoista!? Harjoittele tekemään päätöksiä nopeasti. Päätä  Kyllä/Ei minuutissa -tyyppisiä harjoituksia. Aina päätös ei ole hyvä, mutta tulihan tehtyä. :)

Latauslista. Laadi itsellesi latauslistoja erilaisista asioista. Asioista, jotka antavat sinulle voimaa ja asioista, jotka kuluttavat voimiasi. Listoja ihmisiin liittyen, kuka antaa minulle voimaa, positiivisuutta ja kenellä on minuun hyvä vaikutus. Listoja elämäntavoista. Mistä tavoista pidän, mikä minulle on tärkeää ja mistä en halua luopua. Mistä haluan luopua? Listat auttavat sinua ohjaamaan elämän kokonaisuutta siihen suuntaan, että mm. vapaa-aika on mahdollista koostaa itselle positiivisia tunteita nostattavista asioista. On hyväksyttävä, että elämässä on kurjia asioita, eikä niitä listaamalla saa poistumaan aina. Kuitenkin asioiden tiedostaminen on tässä tärkeää, jottei ajadu liiaksi negatiivisten asioiden pariin vaan pyrkii niiden positiivisten juttujen piiriin.

VOK-aika. "Varattu omaan käyttöön" Eli jokaisen meidän kalenterissa pitäisi lukea VOK. Silloin se aika päivästä tai viikosta on varattu omaan käyttöön, eikä siihen pidä ottaa mitään. Silloin voit sanoa jonkun kysyessä, että sopisiko se tai tää aika..."Valitettavasti mulla on siinä jo muuta menoa." Ja se riittää. Näin pääset irti liian täydestä mahdottomuuksien kalenterista. Sinulle jää aikaa haluamillesi asioille ja aikaa voimauttaa itseä ja ladata akkuja harrastusten, perheen, ystävien tms. miellyttävien asioiden parissa.

"Olen riittävä sellaisena kuin olen." Kerro itsellesi joka päivä 5 kertaa peilin edessä, että riität sellaisena kuin olet. Jos sinulla on jokin tavoite, voit muokata tavoitteesta lauseen, jota voit käyttää peilityöskentelyssä. Ihminen uskoo sen mitä näkee ja kuulee. Joten tällä tavalla voit vaikuttaa omaan alitajuntaasi. Tuntuuks amerikkalaiselta hömpötykseltä? Kokeile silti.

Sanakartat. Mahdollisuuksien ja tilaisuuksien sanakartta. Positiivisen puheen sanakartta (palaute). Suomalaisten puhe on pääosin ongelmakeskeista, negatiivista puhetta, josta kertoo jo meidän sanonnat. Toisten tylyttäminen ja lyttääminen on myös meille tuttua. Netistä löytyi seuraava kuva, joka mielestäni kuvaa tätä hyvin.
Negatiivisen, lyttäävän puhetavan tiedostaminen on erittäin arvokasta. Pikkuhiljaa ja pitkällisen prosessin sekä harjoittelun kautta negatiivista puhetta voi kääntää positiivisemmaksi. Mahdollisuuksien ja tilaisuuksien sekä positiivisten ilmaisujen sanakartat ovat erittäin tärkeitä. Suosittelen tutustumaan tässä kohtaa teokseen Voimavarat käyttöön! Näiden sanakarttojen avulla voidaan vaikuttaa ajattelun sekä ihmisten kohtaamisen tapoihin ja mm. aggressioiden hallintaan. Esimerkiksi luokkayhteisöjä ohjatessa positiivisen sanakartan käyttäminen on erittäin tärkeää.
Jokaisen omassa elämässä positiivisen sanakartan avulla voidaan tarkastella ongelmatiikkaa eri näkökulmasta. Olisikin tärkeää pystyä opettelemaan ilmaisuja, jolla negatiivinen ajattelu saataisiin käännettyä positiivisemmiksi ilmaisuiksi. Tätä kautta voidaan vaikuttaa siihen tapaan, jolla ihminen suhtautuu elämässään kohtaamiin pulma/ongelmatilanteisiin.

Arvokello. Pohdi 10 itsellesi erittäin tärkeää asiaa. Ihan mitä vain. Poimi näistä ensin 2 pois. Tarkastele jäljelle jääneitä. Poimi sitten vielä 2 pois. Jäljelle jää 6 asiaa. Kirjoita paperille nämä 6 arvoa ympyrään. Vedä viivat jokaisesta sanasta, niin että sanoista syntyy sanaparit. Pohdi sanapari kerrallaan, kumpi asia on sinulle tärkeämpi. Laita nuoli osoittamaan tuota arvoa. Toimi näin jokaisen sanaparin kohdalla. Mitkä arvot keräsivät eniten nuolia? Yllättikö tulos?  Toteutuuko arvot tämän hetkisessä arjessasi?Miten voit hyödyntää tätä tietoa elämäsi suunnittelussa?

Mindfulness-harjoitus 20min/päivä tai joogan aurinkotervehdys tms. Ihmisen on tärkeää opetella rentoutumaan. Rentoutumisessa on tärkeää keskittyä omaan hengitykseen. Syvään hengittämällä voidaan laskea sykettä ja hengitysrytmiä. Tällöin kroppasi stressihormonitaso laskee huomattavasti ja kykenet toimimaan toisella tavalla. Pieni rentoutus työpäivän aikana tai siirtyessä tilanteesta toiseen on hyvin tärkeää. Se mahdollistaa keskittymisen juuri siihen hetkeen missä ollaan, eikä mieli vaella suorittamassa jo seuraavaa asiaa.

Hyvien asioiden purkki. Nukkumaan mennessä voit kirjoittaa päivästä 1 onnistumisen/hyvän asian paperille ja pohtia sitä juuri ennen nukahtamista. Pikkuhiljaa huomaat, että onnistumisia ja hyviä tai hauskoja asioita alkaa kertyä purkkiin, paperille tms. Näitä voit lukea ennen nukkumaan menoasi. Se auttaa alitajuntaa kääntämään ajatukset päivän positiivisiin tapahtumiin, eikä stressaavat asiat puske niin helposti uniisi. Positiivisten asioiden ajatteleminen auttaa myös rentoutumisessa ja nukahtamisessa.

Ihme -tarina. Kirjoita Ihme -tarina. "Kun heräät aamulla, huomaat jostakin, että kaikki on juuri niinkuin haluaisit. Mitä näet tai koet? Mistä asioista tiedät, että ihme on tapahtunut?"

Reaktiivisuudesta proaktiivisuuteen. Tiedosta tapasi reagoida asioihin. Huudatko, alkaako keittää, keljuiletko? Voisitko varautua näihin tilanteisiin jollakin tavalla etukäteen? Tärkeää on tulla tietoiseksi omista valinnan mahdollisuuksista erilaisissa tilanteissa ja huomata proaktiivisen eli ennakoivan toiminnan myönteisemmät lopputulokset suhteessa reaktiivisen toiminnan lopputuloksiin. Pohdi, voisitko tilanteessa, jossa olet toisen ihmisen kanssa eri mieltä asiasta sanoa esim: "Mielenkiintoinen näkökulma. En ole tullut itse ajatelleeksi sitä tuosta näkökulmasta. Voisitko kertoa tästä vähän lisää?" sen sijaan, että alkaisit vääntämään asiasta loputtomasti toisen ihmisen kanssa. Tai tilanteessa, jossa haluat vaikuttaa lopputulokseen pyytää mahdollisuutta, että jokainen voisi vaikuttaa asian ratkaisemiseen. Esim. työyhteisössä on pulma, joka tuodaan kokouksessa esille. Tällöin voisi ajatella, että kokouksessa voisi tarkentaa ongelmaa ja sen yksityiskohtia. Sitten jokaisella osallistujalla olisi mahdollisuus miettiä 5 ratkaisuehdotusta asiaan. Ratkaisuesitysten aikana ei ehdotuksia saa kommentoida millään tavalla, vaan ehdotusten tekijää on kuunneltava hiljaa (ks. 35 tapaa tappaa ideat kuva ja sen tilanteen välttäminen). Näistä ehdotuksista ongelman esittäjä saisi valita sitten 5 mielestään parasta ehdotusta ja näitä kokeiltaisiin ongelman korjaamiseen. 

Hyvän juoruilu. Meistä kukaan ei saa liikaa positiivista palautetta. Pyydä ystäväsi, perheesi tms. kertomaan mitä hyvää sinussa on. Tai ottakaa "leikki". Yksi istuu ryhmän edessä ja muut hänen takanaan. Muiden tehtävänä on juoruilla selän takana hyvää edessä istuvasta tyypistä tämän kuullen. 


“ Jokainen on itse vastuussa siitä, minkä tulkinnan asioille antaa.
Toivottomuuden ajatukset näyttävän toivottoman maailman.
Toivon ajatukset luovat toivorikkaan maailman.
Todellinen muutos alkaa omista ajatuksista.
Ihminen näkee sen, minkä hän ajattelee näkevänsä.”
                                                -Katajainen, Lipponen, Litovaara


Vielä yksi voimauttava kuva teille eilisyöltä. Mulle täydellinen puolikuu ei mahtunut tähän kuvaan, sininen hetki tallentui kameralle. Ihana rauha. Rauhallinen vappu.


Tässä blogitekstissä on käytetty lähteenä Voimavarat käyttöön -teosta ja facebookista poimittuja tekstikuvia. Kuvissa viite, mistä kuva on peräisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti