tiistai 19. maaliskuuta 2013

Hajatelmia omasta ruokavaliosta

Tänään vaikuttaa siltä, että puhe alkaa kulkea ja droppaus auttaa flunssaan. Takana on siis ensimmäinen kokonaan nukuttu yö! En siis niistänytkään paketillista Nessuja tai yskinyt keuhkojani rikki. Mahtavaa!! Onnea on siis tietokone, jotta olisi jotain tekemistä. Niinpä siis ilahdutan teitä tänään kahdella tekstillä liittyen ruokavalioihin. Ensimmäinen siis enemmän tästä omasta ruokavaliosta ja toinen "Oletko sitä mitä syöt?" -teksti sitten taas mielipideteksti ruokavaliovouhotuksesta.



Ruokavaliot ja no nyt ruoka ylipäätään on aihe, josta jokainen on jotain mieltä. Jokainen meistä tarvitsee ruokaa elääkseen ja kaikilla meillä on ruuasta jonkinlaisia kokemuksia. Hyviä ja huonoja. Toiset suhtautuvat ruokaan intohimolla, toisille ruoka edustaa myös esteettistä nautintoa, jollekin ruoka aiheuttaa viha-rakkaussuhdetta, toiset syövät vain jos on pakko. Oletan, että tästä syystä ruoka tuottaakin säännöllisesti jonkinlaisen keskustelun, joka kuohahtaa yhtä helposti yli kuin maito kattilassa.

Tähän elämänmuutokseen lähtiessäni tiesin, että ruokavalioni menisi joiltain osin uusiksi. Perusruuan määrää lisääntyi, herkut vähentyi. Päiviin uusina asioina tulivat pellavansiemenrouhe, säännöllinen kalaöljyn, magnesiumin ja vitamiinien käyttö sekä jyvät.  Ruokavaliooni on lisätty huomattava määrä kasviksia. Määrää on vaikea saada kasaan, jos syö jossakin valmiiksi laitetussa ruokapyödässä. Usein niissä salaatin määrä on tosi pikkuinen suhteessa ruokailijoiden määrään ja lämpimät kasvikset puuttuvat kokonaan. Hassuksi olen projektissa kokenut erityisesti ruokavalioon liittyvät kommentit. Tässäkin huomaa, että ruoka nostattaa tunteita. Toisille annosten ja erityisesti kasvisten määrä on aiheuttanut ihmettelyä. Lisäksi on hämmästelty jatkuvalta vaikuttaa syömistäni. Syönhän jotakin 3-4h välein. Liikkuvat henkilöt ovat kannustaneet tässä varsin paljon. On syötävä, jotta energiavarastot ovat valmiina jokapäiväiseen liikuntaan ja treeni kulkee. Miniruokailu ja suuri määrä liikuntaa söisi minua niin fyysisesti kuin henkisestikin. Eli näin on tosi hyvä!

Olen jatkanut sitkeästi muutamaa lipsahdusta lukuunottamatta erittäin säännöllistä ruokailua. Olen huomannut, että noin puolentoista kuukauden paikkeilla kroppa alkoi sopeutumaan tähän rytmiin paremmin. Ruoka imeytyy ja olo on virkeä aamusta iltaan. Vireystila pysyy yllä huomattavasti paremmin. Ruoka, jota valmistan on ostettaessa maustamatonta, joten pystyn paremmin määrittelemään lisäaineiden määrää (tosin näin oli jo ennen projektiakin). Mielestäni tällainen "puhtaampi" ruoka sopii minun keholle ja mielelle paremmin. Lisäksi mausteita valitsemalla itse pystyy määrittelemään mitä makuja haluaa milloinkin ruuassa korostaa.

Olen viime vuosina ollut kiinnostunut ruuanlaitosta. Tämän projektin myötä on tosissaan joutunut tutustumaan kasvisten laittoon. Tosin tässä ei ole vielä hirveän hyvää reseptiä löytynyt, vaikka moni ruoka on hyvältä maistunut. Eilen sitruunanmehua käyttäessäni mietin, että sitä pitäisi kokeilla useammin erilaisiin juttuihin. Voisi sopiakin. Hyviä reseptejä on löytynyt netistä ja erilaisista ruokaohjelmista. Arkena ajankäyttö on usein esteenä, joten silloin tulee vihannekset ja kasvikset laitettua usein samaan tapaan joko paistaen tai höyryttäen. Hyvän kasvisreseptin löytäminen on ollut jonkin verran vaikeaa, kun ruokakermaa, tuorejuustoja jne. on lisättynä melkein joka ruokaan. Hyväksi olen havainnut hunajan, soijan ja muutamien kuivamausteiden käytön.
Hauskana kasviskokkailuun liittyvänä kommenttina voin kertoa, että blogiini ohjaudutaan melko usein hakukoneilta kaalilaatikon ohjeen kautta. Kaalilaatikko on tilastojen mukaan siis blogin nimen jälkeen yleisin hakusana. Melko hilpeetä!


Mitä sitten koen tärkeänä suhteessa ruokavalioon? Tässä teille tiivistettynä muutama asia.

Syö säännöllisesti. Säännöllisellä ruokailulla tarkoitan tässä 5-6 "ateriaa" päivässä. Tämä sisältää aamu- ja iltapalan, lounaan, päivällisen sekä 1-3 välipalaa riippuen päivästä.

Syö aamupala joka päivä. Aamupala käynnistää päivän ja aineenvaihdunnan. Itse syön aamiaiseksi kaurapuuroa pellavansiemenrouheella ja maidolla tai rahkashaken. Lisäksi syön täysjyväleivän vapailla täytteillä sekä kuppi kahvia ja vettä ½l. Aamupalan yhteydessä otan kalaöljykapselin, magnesiumin sekä vitamiinit.

Syö kaikkea sopivassa suhteessa. Syö hiilareita sopivassa suhteessa liikkumisen määrään. Proteiinia lihasten tueksi ja kuitua suoliston iloksi. Itselläni vatsa on voinut nyt paremmin kuin pitkään aikaan. Paljon puhutut viljat: käytä kauraa leseinä ja hiutaleina ruokavaliossa. Niillä voi korvata monta kertaa myös vehnää. Jos syöt leipää, käytä täysjyvävalmisteita. Syö max. 2-3 palaa leipää päivässä!!  Välipalaksi sopii leipää paremmin esim. kourallinen pähkinöitä ja hedelmä tai rahkaa marjoilla. Tässä myös hyvä vinkki viitseliäälle kokkaajalle. Proteiinipatukka on puolestaan makea pala pullan tilalle.

Juo riittävästi. Juo 2-3l nestettä päivässä ja juo muutakin kuin kahvia. On paljon sanottu, mutta minunkin kroppani on oppinut nauttimaan vedestä. Jano tulee aina useammin. Nyt veden juominen on melko säännöllistä ja kas kummaa, neste kiertää kropassa ja aineenvaihdunta on parempaa kuin koskaan.

Käytä tuoreita kasviksia ja juureksia. Mikä makujen maailma. Kokeile kaikkea uuttakin. Mausta esim.  hunajalla, vuorisuolalla tai Santa Marian myllymausteista Limepepperilla tai Garlic&pepperilla. Tuoreissa tuotteissa on maut ja vitamiinit tallella. Höyryttämällä saat värinkin säilymään paremmin kuin esim. keittämällä. 

Syö hedelmiä ja marjoja. Hedelmät ovat parempi vaihtoehto kuin karkki tai suklaa. Banaani on tosi hyvä energianlähde  (katso tänne ) ja ananas tuoreeltaan melkoinen herkku!! Marjat puolestaan todellinen vitamiinipommi. Sisältää säilöttyä kesän aurinkoa. Mikä ihana ajatus pimeässä talvipäivässä!

Käytä öljyä. Hans Välimäen ohje: ruuanlaittoon halpaa oliiviöljyä, koska oliiviöljyn rakenne kärsii paistosta. Siihen ei kannata tuhlata kallista öljyä. Salaatteihin ja "raakana" tarjottavaksi öljyksi valitaan kalliimpi, hyvänmakuinen öljy. Siihen kannattaa satsata! Itse tykkään Lanfranchin sitruunan- ja valkosipulinmakuisista öljyistä. Erityisesti tuo sitruunaöljy sopii halloumisalaattiin (Tee salaatti lautaselle: salaattia, tomaattia, kurkkua. Mausta sitruunapippurilla ja sitruunaöljyllä/sitruunanmehulla. Paista halloumit. Tarjoile.)

Tee esteettisesti kauniita annoksia. Se houkuttelee syömään.

Kuuntele omaa kroppaasi. Opettelemalla kuuntelemaan kroppaasi ja totuttamalla se pikkuhiljaa esim. kasvisten/veden suureen määrään on uuden terveellisen ruokailurytmin löytäminen helpompaa. Älä nielaise siis norsua kerralla. Anna itsellesi ja kropallesi aikaa, mutta pysy päättäväisenä ja tiukkana päätöstesi kanssa. Se ei ole helppoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti