keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

I have opinions

Blogin pitäminen on ollut häkellyttävä kokemus. Sivun avauksia on ollut tässä 2,5kk aikana noin 5000. Sehän on ihan mieletön määrä!! Kiitos teille kaikille lukijoille. :) Teitä on ollut ainakin 18 eri maasta ja joka päivä tänne taitaa löytää uusia lukijoita googlen sekä blogilistan kautta. Toivottavasti olette löytäneet kaipaamianne vastauksia hakemiinne asioihin. Olen ollut huomaavinani liikuntakärpästen puraisuja ympärilläni. Toivottavasti nämä tekstit tsemppaavat teitäkin liikkumaan, te teette niin minulle lukiessanne tätä blogia. :) Iso kiitos!

Tänään vuorossa on mielipiteitä liikuntaan liittyvistä asioista. Kerron mielipiteeni personal trainingistä, proteiinipatukoista, liikuntalehdistä ja kuntosaliarvioita omasta näkökulmastani. Kaikki nämä aiheet ovat liittyneet jollain tapaa hakusanoihin, joilla blogiini on päädytty tai kysymyksiin, joita teiltä on tullut keskusteluissa esille.

Pt-ohjauksesta. 
Mä olen nauttinut liikunnassa lajeista, joissa on voinut saada henkilökohtaista ohjausta ja asettaa jonkinlaisia tavoitteita itselle. Tavoite on usein ollut tanssiin liittyneen koreografian, tekniikan tms. omaksumisessa. Kilpatanssi oli lajina eniten lähinnä sydäntäni. Pidän pikkutarkasta hifistelystä ja sitähän siellä riitti. Lisäksi kisat toi treenaamiseen potkua. Lisäksi läsnä oli jatkuvasti sosiaalisuus, niin hyvässä kuin huonossa. Kilpatanssin päätyttyä etsin aika pitkään lajia ja päädyin kokeilemaan juoksua viime syksynä, jolloin tutustuin myös Avolan Petteriin (valittu tänään muuten Suomen parhaaksi Zumba-ohjaaksi!!! Onnea Petteri!!! ks. Kunto Plus 5/13). Elämäntilanteestani johtuen päädyin pt-ohjaukseen. Se toi treenaamiseen kaivattua tavoitteellisuutta ja lisäpotkua. Tarjolla oli myös muita personal trainereita, mutta päädyin valinnassani Petteriin siitä syystä, että koin hänet helposti lähestyttäväksi ja luotettavaksi. Valmentajan suhteen olen melko tarkka. Hänen tulee olla työhönsä sitoutunut, täsmällinen, määrätietoinen, luotettava, kannustava ja ehdottomasti rehellinen. Itse olen aika analyyttinen ja sitoudun treenaamaan asioita, joita valmentaja antaa treenattavaksi. Mielestäni tärkeää onkin ennen pt:lle menoa määritellä itselle, mitä valmentajalta ja valmennukselta haluaa. Kyseessä on todella henkilökohtainen suhde, joten sen on syytä perustua luottamukseen.
Kun olet lähdössä kokeilemaan pt-ohjausta, olethan itse valmis sitoutumaan harjoitteluun. Sitä se vaatii. Tulokset teet sinä, valmentaja antaa ohjeet ja tukea. Monilla painonpudottajilla ja myös lisäkuntoa hakevilla oman sisäisen prosessin käymiseen menee aikaa. Siihen pitää myös varautua. Isot elämänmuutokset vaativat tätä aikaa, ja personal trainingissa usein muutetaankin juuri paljon elämän perusasioita (ruokailu, lepo, päivän rytmitykset jne.) Vaikka aluksi tuntuu, että olen valmis tekemään kaikenlaista ja valmis muutokseen, saattaa se silti ottaa psyykkeeltä 2-3kk aikaa sopeutua uusiin elämäntapoihin tai jopa ajatukseen niistä. Siksi valmennuksen alussa onkin hyvä sopia käytänteistä, mitä tehdään jos takapakkia tulee. Omassa pt-suhteessani olen sopinut, että olen itse heti yhteydessä Petteriin ja siihen hän on voinut luottaa. Lisäksi kannattaa varautua siihen, että valmennuksessa kuulee totuuksia, joita ei välttämättä aina ole kiva kuulla. Eli kauhean herkkänahkaisella asenteella valmennukseen ei kannata lähteä. Hyvä positiivinen asenne kantaa pidemmälle kuin negatiivinen asenne.
Pt-ohjaus parhaimmillaan käynnistää ajatteluprosesseja oman kehon hallintaan, ravintoon ja terveelliseen elämäntapaan liittyen. Hyvä pt antaa vinkkejä, muttei tuputa. Parhaimmillaan pt pystyy tosiaan antamaan aineksia, joista jokainen voi sitten keittää itselleen sopivan sopan. Toisinaan tarvitaan vahvempaa ohjausta toisinaan riittää vain murunen. Lisäksi pt-ohjauksessa oppii lajiteknistä tietoa ja paljon omasta fysiikasta.
Suosittelen pt-ohjausta kaikille, erityisesti niille, jotka haluavat uusia haasteita treeneihin, oppia uusia asioita itsestään, muutosta elämäntapoihin ja toki painonpudottajille.
Kaikille, jotka aloittavat/suunnittelevat projektiaan: Aika paljon on vaatinut, että on siinä pisteessä, mistä aloittaa. Se on vaatinut tunteja, päiviä ja vuosia. Matka unelmiin ei ole oikotie. Se vaatii myös kuukausia, päiviä ja tunteja. Hikeä, epäuskoa ja mukavuusalueilta poistumisia. Mutta se on sen arvoista! Tee siis säkin päätöksesi tänään ja ota askel kohti parempaa tulevaisuutta heti huomenna. :)

Proteiinipatukat:
Näitä on tullut maisteltua, jos jonkinlaisia. Laitoin nuo mieluisimmat nyt tuohon kuvaa, kun niitä kotoa löytyi (kuvasta puuttuu Fastin karamellin makuinen Giant -patukka). Useimmat patukat maistuvat mun mielestä liikaa sellaselle proteiinijauheelle ja ne eivät ole hyviä.

Ehdottomasti ykköseksi menee tuo ProFX mansikanmakuinen patukka ja Herbalifen sitruunapatukka. Tämä jälkimmäinen on patukoista halvin ja se ei myöskään maistu yhtään proteiinille. Nam!! ProFX on sen verran makea, että syön sen usein kahdessa osassa.

Jos tarjolla ei ole näistä kumpaakaan tartun Giant -patukkaan, jonka syön sitten ehkä 3 osassa, kun se on jäätävän iso ja todella makuuni aika makea. Toinen vaihtoehto tässä on sitten vielä tuon Dietmixin mansikkapatukka. Se on hyvä myös.

Kahvin kanssa sopivia ovat kaikki kuvassa olevat. Tuo LoCarb on pieni ja kallis, mutta makeaksi palaksi hyvä. Joka päivä en näitä soisi. Jossain kohtaa pidin tuosta Leaderin patukasta, jossa on päärynää. Se on myös laktoositon, mikä on erittäin hyvä asia. Nykyään en näitä juuri syö vaan pidättäydyn oikeastaan kuvassa ylimmässä rivissä olevissa patukoissa.

Suosittelenkin lämpimästi kokeilemaan tuota Herbalifen patukkaa. Sitä saa jälleenmyyjiltä, mutta tietoa löydät täältä.. Paketti taisi maksaa 16e, jossa 14 patukkaa.
ProFX patukan hinta taitaa huidella siellä 2,50€/kpl paikkeilla. Sitä saa esim. Citymarketista, S-marketista, Sokokselta, saleilta jne.

Tsekatkaa myös KuntoPlussan proteiinipatukkatesti.

Liikuntalehdet:
Lue KuntoPlussaa. Sieltä saat monipuoliseen liikuntaan, ravintoon ja terveelliseen elämäntapaan sopivia juttuja luettavaksesi säännöllisesti. Jokaisessa lehdessä on paljon luettavaa. Pieniä ja sitten myös pidempiä juttuja! Lehti keskittyy kuntoiluun ja tarjoaa tosi paljon siihen liittyvää asiatietoa tiivistetyssä muodossa. Lisäksi pidän lehden www-sivuista.

Minulle on tullut  joskus kotiin myös Sport ja Fit. Mielestäni niissä juttuja kierrätettiin liian pienellä syklillä ja jutut toistivat itseään. Lehdet jäi liian usein lukematta. Fit -lehdestä jäi vähän sellainen "urheillaan kauneuden vuoksi" -tyylinen kuva, joten jollekin se voi sopia. Minulle se ei tarjonnut riittävästi sitä lajiteknistä tietoa tai riittävän monipuolista luettavaa.

Kuntosaliarviota:
Tässä on tullut pääosin käytyä 3 erilaisella salilla: GogoExpressillä Pirkkalassa, Fressillä Ylöjärvellä ja FressiSykkeellä Tampereella.

GogoExpress: Sali on halpa 18e/kk rajaton käyttö. Salilla on riittävästi aerobisia laitteita ja tammikuun ruuhkien jälkeen on myös salin laitteissa päässyt kiertämään ihan hyvin. Vapaapainoalueella on välillä ahdasta, mutta pienen odottelun jälkeen on aina penkki irronnut naiselle. :) Verryttelyalue on tosi pieni ja lattia likainen (välillä erittäin likainen). Välineille voisi olla enemmän telineitä, jottei pallot & matot yms. lojuisi lattialla viemässä tilaa. Salin puolella herkkänenäisenä haistelen melkosta hienhajun leijailua, mutta se on ollut ohi menevää. Vapaapainoalueella ilmastointi puhaltaa niin voimakkaasti, että penkkejä pitää siirtää puhaltimien alta pois. Pukuhuonealue on mielestäni "ihan ok", hieman ahdas, mutta kaapit ovat hyvät. Vakikaappia salilta ei saa. Suihkut on suihkuhuoneessa, ei saunaa. Vessat on aika usein epäsiistin oloiset, mutta siedettävät.  Henkilökunta on toisinaan hyvin ystävällistä toisinaan vähemmän. Riippuen vastaanotossa olevasta henkilöstä. Kuntosaliohjaus ja ohjelma maksoi 18€ ja sillä sai hyvän perusohjelman vapaapainoille. On ollut tehokasta.
Hinta-laatusuhde on oikea. Pienellä ryhtiliikkeellä voisi nostaa houkuttelevuuttaan vielä paremmaksi!

Fressi Ylöjärvi: Ihastuttaa ja viehättää minua koollaan, rauhallisella treenaamistilalla, siisteydellään ja henkilökunnan palvelualttiudellaan. Olen käynyt Ylöjärvellä vain salilla huhkimassa. Laitteet ovat tosi hyväkuntoisia, mutta niitä on vähän. Tosin aina on ollut sen verran rauhallista, että ikinä tästä ei ole tullut ongelmaa. Salin tilat ovat siistit ja vaikka lattialla istuu ei tunnu siltä, että istuisi likaisella lattialla. Painoja on myös riittävästi. Pukuhuonetilat ovat tosi siistit myös. Kaappeja on useassa rivissä, mutta kaapit ovat omituisen malliset. En pidä niistä. Niihin on vaikea saada tavarat mahtumaan hyvin. Sauna- ja pesuhuonetilat on tosi hyvät myös. Olen viihtynyt saleilla parhaiten juuri tuolla Ylöjärven Fressillä. Ilmapiiri on ollut treenatessa hyvä ja aurinkoinen. Tosin tähän saattaa vaikuttaa myös se, että olen treenannut siellä aina valmennuksessa.

FressiSyke Tampere: Kuuluu siis samaan Fressi -ketjuun, jonne minulla on vielä tuo pakollinen vuoden jäsenyys huhtikuun loppuun asti. Ryhmätunneista hyviä ovat Nikkilän Jussin pitämät bodypumpit ja ohjaajana myös Niemen Timo ihan huippu! Rauno on pt:stä ollut kanssani tekemisissä, ja oli hänkin ohjaajana ok. FressiSykkeellä on ystävällinen henkilökunta, mutta vastaanottoaikoja on supistettu melkoisesti viime aikoina. Lisäksi tuntien paikat eivät miellytä omia aikataulujani, joten ryhmäliikuntaan en ole ohjautunut puoleen vuoteen. Salilla on siellä tullut käytyä. Salitiloja on 2 kerroksessa ja naisille on myös oma sali, jos unisex-sali ujostuttaa. Aerobiseen treenaamiseen täällä on parhaat laitteet ja laitteita on paljon. Tosin salillakin käy ihan jäätävä määrä porukkaa. Verryttelyalueita on myös useita, joten treenin saa tehtyä melko sujuvasti. Varsinkin kun naisena voi mennä edestakas naisten ja unisex -salin välillä. Pukuhuoneista suurin löytyy myös täältä. Pukuhuonetilat ovat viihtyisät ja pesuhuoneet myös. FressiSykkeeltä löytyy myös höyrysauna tavallisen saunan lisäksi. Lauantaisaunan olen saanut täällä ottaa aina itsekseni, joten se on ollut ihan luxusta. Eli aika hiljaista siellä naisten saunassa.

Huomenna asiaa ja mielipiteitäkin liittyen juoksuun. Perjantaina tarjoilen teille takataskuun muutamia venyttelyohjeita ja niksejä palautumiseen. Ollaan siis kuulolla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti