tiistai 19. maaliskuuta 2013

Oletko sitä mitä syöt?

Kuten jo aiemmin kerroin, olen tässä sairastellut ja siis sitä myöten pyöritellyt kaukosäädintä. Eilen aamuna pysähdyin katsomaan Studio55 -ohjelmaa, jossa vieraana oli lääkäri Olli Sovijärvi. Hän oli haastanut THL:ää väittämällä, ettei ihmisten pitäisi syödä vilja- ja maitotuotteita laisinkaan ja että kaikki niihin liittyvät suositukset ovat suomalaisen teollisuuden tukemista. Ohjelmassa esitetyt Sovijärven väitteet tästä . Melko vahvaa puhetta mielestäni.

Olen Olli Sovijärven kanssa samaa mieltä seuraavista asioista:
Säännöllinen ruokailurytmi ja monipuolinen (itsevalmistettu) ruoka on tärkeää.
Stressin kroonistumista on vältettävä ja stressin säätelyä eri keinoin on meidän jokaisen opeteltava.
Lepo on erittäin tärkeä osa meidän kaikkien hyvinvointia. Nukkumaan pitäisi pyrkiä menemään viimeistään 22-23 välillä.

Nämä kolme osa-aluetta ovat henkilökohtaisen hyvinvointimme kulmakiviä. Jokaisen meistä tulisi pitää huolta kaikista näistä, jotta ne toteutuvat parhaalla mahdollisella tavalla arjessamme.

Sitten päästiinkin ohjelmassa kuohuttavaan osuuteen eli paleo-ruokavalioon. Olen itse sitä mieltä, että kaikenlaiset äärimmäisyyteen menevät tai jotakin tiettyjä asioita välttelevät ruokavaliot ovat turhia, jos erilaisten ruoka-aineiden välttelyt tehdään ilman esim. allergiaan liittyvää syytä. Paleo-ruokavaliossa vältellään kokonaan maitotuotteiden sekä viljojen käyttöä (viljoiksi luetaan myös siis riisi ym.) Lisäksi tärkkelyspitoisia juureksia kuten perunaa pitäisi vältellä. Kuulostaa pitkälti siis karppaamiselta. Tai ehkä vähän Atkinsilta. Ristiriitaa tähän toi se, että toisinaan ruuissa voi käyttää sitten kuitenkin voita tai täysrasvaisia maitotuotteita, jos maitotuotetta pitää käyttää.

Paleo-ruokavaliolla on oma kannattajakuntansa, jolla on Jaakko Savolahden ylläpitämät sivut Paleo Helsinki. Sivuilla vierailu sai minut ainakin kummastelemaan ruokailusta annettuja ohjeita. Mm. ohje syödä säännöllisesti tarkoittaa 2-4 ruokailua päivässä. Siis MITÄ!! Miten 2 ruokailua päivässä voi olla mitenkään säännöllistä ruokailua. Lisäksi sivustolla suositellaan lounaaksi mm. puskaa salaattia ja broilerinkoipea tai kasaa kananmunia vihannekset kyytipoikana. Ruokailujen aikana ei saa myöskään juoda. Täytyy sanoa, että ei ihan vakuuta kaikilta osin!

Lääkäri Sovijärven kommentit tv:ssä olivat asiallisia ja perusasia hyvin samaa kuin kaikessa terveellisessä ruokavaliossa. Säännöllinen ruokailu, stressin hallinta, liikunta ja lepo. Totta on myös, että teollisuudessa jalostetut esim. valmisruokatuotteet ovat ravintosisällöltään vaikeasti kuluttajan hallittavissa. Mielestäni ei kuitenkaan tarvitse mennä paleon kaltaisiin ratkaisuihin vaan omaa ruokavaliota kannattaa siistiä esim. maustamattomien ruokien ostamisen suuntaan. Lisäksi omaa kroppaa kannattaa kuunnella. Mitä viljaa se kestää, mitä ei? Kuinka paljon sokeria nauttii päivässä? Saanko riittävästi suolaa? Ja millaisia maitotuotteita käytän, ja kuinka paljon?

Käykää itse tsekkaamassa paleo Helsinki tästä ja vielä tästäkin. Linkit sisältävät ohjeita paleo-ruokavalioon, joista osa ohjeista on aivan käyttökelpoisia ja joista olen enemmän tai vähemmän samaa mieltä. Esim. 1. linkissä ohje 6 ja natriumglutamaatin osalta ohje 7. Linkissä 2 on useitakin hyviä vinkkejä. Lukekaa itse, ja poimikaa tästäkin vaihtoehtoruokavaliosta parhaat puolet.  Lue myös mitä THL vastasi Olli Sovijärven väitteisiin tästä .

Mielestäni terveellistä ruokavaliota ja elämäniloista, monipuolista ravinto-ohjausta voit löytää esimerkiksi seuraavasta Kunto Plussan sivulta.. Käyhän tsekkailleen.

Ps. Tänään Studio 55 oli Raisa Cassiatore, joten tsekkailkaa netistä. Aiheena oli naiseus ja seksuaalisuus. Cassiatore tunnetaan kuitenkin mm. Aggression portaat -kirjastaan. Valtavan älykäs ja sanavalmis nainen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti