sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Miksi?

Viikonlopun aikana on tullut nautittua vauvahymyistä ja lähes yliannostus 2-3 -vuotiaiden lasten seurasta. On leikitty Hama-helmillä, rakennettu Dubloista prinsessalinnaa ja viimeksi tänään eläintarhaa sekä autotalleja. Ihailtavaa on se vilpittömyys ja suoruus, jota sen ikäisillä lapsilla on luonnostaan. Juuri 3-vuotiaana suusta tuntuu tulevan suodattamatta niitä juttuja, jotka laittaa sitten vanhempien ihmisten hymykuopat koetukselle. Muistan eräänkin pettämättömän päätelmän muutaman vuoden takaa, joka liittyy näihin ruokavalio-asioihin. 
Lapsi: " Kuka tuo tuolla on?"
Lapsen äiti: "Se on meidän naapuri. Se on ranskalainen."
Pitkä hiljaisuus, jonka jälkeen takapenkiltä kuului:
Lapsi: "Kisut on tyttöjä, koirat on poikia ja ranskalaiset on perunoita."
3-vuotias oli puhunut. :D



Huomaan, että mielessäni päädyn kysymään tässä projektissa "Miksi?" vähintäänkin yhtä usein kuin lapsi kyselyiässä. Huomaan myös, että luonteeni kaipaa perusteluja erilaisille valinnoille, joita tässä projektissa tulee tehtäväksi. Silloin kun asia on hyvin perusteltu, on se myös helpompi viedä toteutukseen. Mistä näitä hyviä perusteluja sitten saa? Avolan Petteri on ansiokkaasti hoitanut tehtävänsä tässä. Saanut jopa allekirjoittaneen syömään Omega-3 kalaöljykapseleita, jotka sopivat mun niin vaativalle mahallekin. Ihmeiden aika ei siis ole ohi. Lisäksi säännöllisesti postiluukkuun kolahtava Kunto Plus-lehti on viime aikoina vastannut aika moniin kysymyksiin. Viimeisin numero erityisesti. Jotenkin sitä tulee kiinnittäneeksi huomionsa ja tarkkaavaisuutensakin juuri niihin mieltä liikuttaviin asioihin.

Muutamia Miksi-kysymyksiä ruokavaliosta:

Miksi painoa nostetaan ensin syömällä jäätäviä määriä ruokaa?
Petteri on suunnitellut ruokavalioni treenien määrän sekä alkutasotietojen mukaisesti. Tärkeintä on nyt opetella säännöllinen ruokailurytmi sekä oikeanlainen ruokavalio. Lisäksi seurataan jatkuvasti muutoksia, joita ruokavalio tuo tullessaan. Saliharjoittelun, aerobisen liikunnan sekä ruokavalion yhteisvaikutuksella saadaan kropan aineenvaihdunta aktiiviseksi ja levossakin voidaan jopa energiankulutusta lisätä. Runsas ruokavalio alussa antaa mahdollisuuden massan kasvuun ja näin ollen myös lihaksissa voi tapahtua toivottavia muutoksia.

"Rasvan laatu on tärkeä, hiilihydraattien laatu on tärkeä, kasvikset ovat niitäkin tärkeämpiä ja hyvä syömiskäyttäytyminen todennäköisesti niitäkin tärkeämpää -kaikkia tarvitaan, mutta mikään ei saa ylikorostuakaan." Patrik Borg blogissaan. Linkki alla. Tekstin lopussa sivuanekdoottina.


Miksi juureksia tai palkokasveja?
Siksi, että niistä saadaan vitamiineja ja kuitua. Lisäksi punajuuret auttavat juoksemaan pidemmälle!!!! Punajuurten nitraatti parantaa hapenottokykyä ja sitä kautta myös suorituskykyä. Samaista nitraattia saa myös pinaatista ja rucolasta. Ja eikun sitten punajuurimehua juomaan. Palkokasvit puolestaan sisältävät kuitua ja proteiinia, alentavat verenpainetta ja auttavat pitämään verensokerin hallinnassa. (Kunto Plus 2/13 s. 8-9, 25)

Miksi pellavansiemenrouhetta tai niitä siemeniä/pähkinöitä?
Elixin pellavansiemenrouheen ravintoarvotaulukossa lukee, että tuote sisältää rasvaa 17g/100g, joista 12g on monityydyttymättömiä rasvahappoja. Lisäksi ko. tuotteessa ravintokuitua on 37g/100g. Tästä voidaan päätellä, että pellavansiemenrouhetta syödään sen kuituarvon takia. Kunto Plus 2/13 kertoo kuitenkin, että pellavansiemeniä ei kannata vältellä sen rasvapitoisuuden vuoksi. Tuoreen tutkimuksen mukaan pellavansiementen rasva poistuu suolistosta imeytymättä ja vie mukanaan enemmän rasvaa kuin on sinne tuonut. Tämän lisäksi pellavansiemenet täyttävät helposti niiden sitoessa runsaasti vettä vatsalaukussa. (Kunto Plus s.9)
Pähkinät puolestaan on tehokas keino alentaa GI -arvoa (Glygeeminen indeksi eli tapa mitata hiilihydraattien terveellisyys). Pähkinät ja siemenet hidastavat vatsan tyhjenemistä ja hiilihydraattien siirtymistä verensokeriin.
GI-arvon alenemisella mm. vaikutetaan eri sairauksien riskeihin, kiihdytetään rasvan palamista, lisätään energisyyttä, taltutetaan makeanhimoa ja karkotetaan aterian jälkeistä uupumuksen tunnetta.

Miksi marjoja?
No siksi, että ne on niin herkkua!!!! Kunto Plus 2/13 mukaan naiset saavat kuitenkin hyötyä terveellisistä ruoka-aineista, kuten mustikoista. Tuoreen tutkimuksen mukaan marjoista saatavat flavonoidit ehkäisevät naisilla mm. vatsasyöpää. Miehillä vastaavaa ei ole havaittu. (Kunto Plus s. 8)


Miksi ruisleipää?
Tuoreen suomalaisen väitöstutkimuksen mukaan ruisleipää sisältävä ruokavalio vähentää haitallisen LDL-kolesterolin hapettumisherkkyyttä ja on yksi suomalaisen ruokavalion parhaita kuidun lähteitä. Näillä on terveysvaikutuksia mm. sydän- ja verisuonitauteihin liittyviin riskitekijöihin. (Kunto Plus 2/13 s.9)

Miksi vettä? 
Itse olen pitänyt vettä ruokavaliossa tärkeänä sen neutralisoivan vaikutuksen sekä aineenvaihdunnan näkökulmista. Kunto Plus kertoo kuitenkin, että vesi auttaa pitämään verensokerin vakaana. Hiilihydraatit ja ruuansulatusentsyymit laimenevat, jos juo lasillisen vettä ennen ilta-aterioita. Vesi ohentaa myös verta, joten se vähentää veritulpan riskejä. (Kunto Plus 2/13 s. 24) Tästä kohta huomaan, että mähän oon kohta ihan riskitön kaveri! :D

Lisäksi Kunto Plus sisälsi vielä hyviä vatsalihas-treenin vinkkejä s.22-23 ja tilaajille oli tarjolla mm. 8 harjoituksen juoksijan tehotreeni. Käykäähän katteleen niittekin www-sivut.


Viikonlopun aikana on tehty jalkatreeni ja tänään aamuaerobinen kävely GogoExpressillä. Erityisen kivaa oli tuon aerobisen tekeminen tänään, koska sain nauttia ystäväni seurasta siinä samalla. Yhtäkkiä olikin siinä 45min vierähtänyt. Illalla tein "aerobisen" Ideaparkissa. Sieltä mukaan tarttui uusi treenikassi  ja 3 purkkia rahkaa. :D

Huomenna uutta treenikassia ulkoiluttamaan Sykkeelle.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti